بررسی وضعیت بسته بندی گوشت در همدان از زبان کارشناسان
چهارشنبه 2 مرداد 1398 - 11:38:20
خبرگزاری فارس

به گزارش خبرگزاری از همدان، استفاده از سیستم‌های بسته‌بندی فعال برای گوشت و فرآورده‌های گوشتی در سال‌های اخیر افزایش یافته است.

بسته‌بندی فعال، بسته‌بندی‌هایی است که در طول زمان نگهداری، محصول فعال بوده و با توجه به وضعیت آن، با ایجاد تغییرات و با وارد کردن یا حذف موادی از فضای بسته، موجب حفظ یا بهبود کیفیت و یا افزایش عمر ماندگاری محصول می‌شوند.

بسته‌بندی فعال، شرایط و فضای اطراف غذای بسته‌بندی شده را به منظور افزایش ماندگاری یا حفظ تازگی و بهبود ایمنی و یا حفظ و بهبود خواص حسی غذا تغییر می‌دهد.

در استان همدان بسته‌بندی فعال برای گوشت و فرآورده‌های گوشتی در سال‌های اخیر مورد توجه قرار گرفته و نه تنها گوشت و فرآورده‌های آن را شامل می‌شود بلکه آلایش دامی را هم در برمی‌گیرد.

در حال حاضر در این استان 15 واحد بسته‌بندی گوشت و فرآورده‌های آن فعال است و این مراکز خدماتی را به مردم استان‌ و حتی استان‌های دیگر و کشورهای منطقه ارائه می‌دهند.

در همین راستا اداره کل دامپزشکی و سازمان جهاد کشاورزی استان تور رسانه‌ای را به منظور بازدید از برخی واحدهای بسته‌بندی گوشت برگزار کرد تا از نزدیک با فعالیت آنها بیشتر آشنا شویم. 

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی همدان در حاشیه بازدید از شرکت گوشت هگمتان واحد «2» اظهار کرد: شرکت گوشت هگمتان، دو واحد بسته‌بندی گوشت دارد و یکی از آنها مجموعه بسته‌بندی مرغ در منطقه حصار است که از سال 80 با ظرفیت 6 تن فعالیت داشته است.

آرش سامی با اشاره به اینکه این شرکت در سال 87 با ظرفیت بسته‌بندی پنج تن گوشت در شهرک صنعتی همدان افتتاح شد گفت: این واحد از واحدهای نمونه و مطرح استان است که حتی در کشور نیز حرفی برای گفتن دارد.

وی با بیان اینکه اداره دامپزشکی کشور ناظر و متولی تامین بهداشت گوشت خام است که از این واحدها در چهار مرحله نظارت دارد افزود: در مراحل نظارت بر دام زنده، پس از استراحت  دام، توسط دامپزشکان مجرب مستقر در کشتارگاه از نظر علائم بالینی و بیماری عصبی، بیماری خاص و... بررسی انجام می‌شود.

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی همدان با اشاره به اینکه با نظارت ناظر شرعی ذبح شرعی گوشت انجام می‌شود گفت: لاشه گوشت و آلایش‌های دام توسط دامپزشکان مجرب بررسی می‌شود و در صورت نیاز به اصلاح و حذف اقداماتی صورت می‌گیرد.

وی با بیان اینکه بعد از استحصال، لاشه به مدت 24 ساعت حداقل در پیش‌سرد می‌ماند که می تواند تا 72 ساعت بر اساس نیاز و نظر دامپزشک این مدت زمان تغییر کند تاکید کرد: با طی پیش سرد گوشت سالم‌سازی ‌شده و دمای آن به چهار درجه می‌رسد، همینطور PH آن کاهش یافته و به حد مطلوب و مورد نظر می‌رسد و بیماری‌های منتقله حذف و گوشت ترد می‌شود.

 سامی با بیان اینکه با تکنولوژی روز و استفاده از پیش‌سرد انتقال بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو حذف می‌شود گفت: مرحله آخر نظارت این است که بعد از 24 ساعت دامپزشک دوباره بر گوشت نظارت و ph آن را کنترل می‌کند که باید در گوشت گاو این میزان به 58 رسیده باشد، دما نیز کنترل می‌شود که باید میانگین 4+ باشد.

وی با اشاره به اینکه دامپزشک در این صورت اجازه خروج گوشت را به کشتارگاه با زنجیره سرد می‌دهد افزود: بازرسان دامپزشکی در مراکز عرضه نیز نظارت دارند و در عمر ماندگاری گوشت بررسی و نظارت ادامه خواهد داشت.

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی همدان با بیان اینکه در واحدهای بسته‌‌بندی، لاشه‌ها بلافاصله بعد از خروج از پیش‌سرد به مرحله بسته‌بندی‌ هدایت می‌شوند گفت: در مرحله بعد گوشت‌ها مهر می‌خورند، مهر دامپزشکی مهمترین نشانه‌گذاری بر روی دام ذبح شده که با رنگ خوراکی این کار صورت می‌گیرد.

وی تاکید کرد: سه نوع مهر دامپزشکی به شکل مثلث، دایره و مربع بر روی گوشت می‌خورد و به دلیل پیشگیری و نظارت غافلگیرانه این مهرها مدام عوض می‌شوند.

سامی با بیان اینکه این اقدام در جلوگیری از کشتار غیرمجاز دام موثر است گفت: از طریق برچسب نشانه‌گذاری، نظارت زنجیره‌ای بر دام زنده، لاشه و آلایش دام انجام می‌شود.

وی با اشاره به اینکه از طریق برچسب نشانه‌گذاری لاشه دام ماده و نر و نیز کیفیت بهداشتی آن مشخص می‌شود افزود: علاوه بر بارکد و سریال که برای کنترل و نظارت بهداشتی روی لاشه می‌خورد، تاریخ نیز بر روی آن درج می‌شود.

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی همدان با بیان اینکه عمر ماندگاری گوشت قرمز گاو پنج روز و برای گوسفند و بز سه روز است گفت: برچسب رنگ آبی نشانه نر و سفید نشانه ماده بودن دام است.

وی با اشاره به اینکه 6 شاخص در برچسب عنوان شده و توصیه می‌شود حتماً مصرف‌کنندگان به آن توجه کنند افزود: برچسب نشان‌دهنده این است که لاشه سالم‌سازی شده و مسوولیت آن را دامپزشکی پذیرفته و از آن بیماری منتقل نمی‌شود.

تب کریمه کنگو در همدان مشاهده نشده است

سامی با بیان اینکه تب کریمه کنگو خوشبختانه در همدان مشاهده نشده است گفت: این بیماری ویروسی است که در دام علائم چندانی ندارد اما در انسان به شدت حاد و وحشی است و علاوه بر واگیری کشندگی و مرگ و میر بالایی دارد.

وی با اشاره به اینکه این بیماری می‌تواند از انسان به انسان دیگر منتقل شود و به شدت خطرناک است که تاکید می‌کنم مردم از کشتار غیرمجاز دام خودداری کنند افزود: مردم حتی اگر نذری و قربانی دارند در داخل کشتارگاه دام را ذبح کنند.

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی همدان بیان کرد: شماره تلفن گویای 1512 سازمان دامپزشکی در تمام ساعت روز پاسخگوی سوالات مردم است و کارشناسان دامپزشکی توصیه‌های بهداشتی لازم را در ذبح دام دارند.

وی با اشاره به راه‌های انتقال بیماری تب کریمه کنگو گفت: تاکنون یک‌هزار و 415 بیماری عفونی توسط بشر شناخته شده که از این تعداد 61 درصد یعنی 868 بیماری مشترک بین انسان و حیوان است که یکی از آنها تب کریمه کنگو بوده است.

سامی با بیان اینکه با استناد به تحقیقات دانشمندان مرکز کنترل بیماری‌ها و سازمان بهداشت جهانی هر دو سال یکبار یک بیماری نوپدید مشترک بین انسان و حیوان شناسایی می‌شود افزود: بیماری نظیر مرس، ابولا، کرونا، جنون گاوی، تب کریمه کنگو نوپدید هستند.

وی با اشاره به اینکه نظارت دامپزشکی به‌روز و در راستای کنترل بروز و شیوع بیماری‌هاست خاطرنشان کرد: تب کریمه‌کنگو یکی از 868 بیماری و متاسفانه بومی کشور ایران است که در مقابله با آن نباید هراس داشت و باید با تدابیر لازم مقابله و پیشگیری کرد.

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی همدان با بیان اینکه نخستین راه انتقال بیماری در دام زنده تماس مستقیم و یا تماس با کنه‌هاست گفت: کنه‌ها دو نوع سخت و نرم هستند که کنه‌های نرم تا 25 سال می‌توانند عمر کنند و در انتقال بیماری نیز بیشتر کنه‌های سخت نقش دارند.

وی با تاکید به اینکه نباید به کنه‌ها دست زد و افرادی که با دام سروکار دارند نباید با خون و آلایش تماس مستقیم داشته باشند افزود: لاشه‌ دام که نظارت نشده و پیش‌سرد نرفته بسیار خطرناک است مگر اینکه حداقل 24 ساعت در سرما باشد.

سامی با بیان اینکه ویروس تب کریمه کنگو اگر چه بسیار وحشی است اما به شدت به سرما حساس است و در دمای یخچالی و با پخت نیز غیرفعال می‌شود گفت: مردم از آلایش دامی بسته‌بندی و لاشه‌ای دارای مهر دامپزشکی استفاده کنند.

تمام کشتارگاه‌های همدان صنعتی و مجهز به پیش‌سرد هستند

وی با اشاره به اینکه اداره دامپزشکی استان از سال‌های گذشته کشتارگاه‌های سنتی را تعطیل کرده و در این زمینه در کشور پیشتاز است که حتی از استان‌های دیگری برای الگوبرداری از این روش به همدان می‌آیند افزود: تمام کشتارگاه‌های همدان صنعتی و مجهز به پیش‌سرد است.

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی همدان از فعالیت پنج کشتارگاه صنعتی در همدان خبر داد و گفت: این کشتارگاه‌ها 9 شهرستان استان و حتی شهرستان‌های استان‌های همجوار را پوشش می‌دهند چرا که بیشتر از ظرفیت مصرف گوشت در استان تولید می‌شود.

وی با اشاره به اینکه تولید روزانه گوشت در شهرستان‌های استان متغیر است افزود: کشتارگاه‌های سنتی در همدان تعطیل شده و کشتارگاه‌های صنعتی مجهز هستند و اینکه تمام آلایش دامی در کشور بسته‌بندی شود در کمتر جایی از کشور شاهد هستیم.

سامی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا دامپزشکی پایشی بر میزان کشتار غیرمجاز در استان دارد ؟ افزود: اداره دامپزشکی مرتب از کشتارگاه میزان کشتار را آمارگیری و میانگین مصرف را رصد می‌کند و بازرسان ما در چندین نوبت صبح و عصر و حتی تعطیلات حضور دائم بر مراکز دارند و سالانه برخورد با متخلفان از طریق مراجع انتظامی نیز انجام می‌شود.

وی گفت: باید آموزش‌های لازم ارائه و روندی تعریف شود که ماده غذایی فاسد نشود یا اینکه فضا برای افراد متخلف ناامن باشد و عمر ماندگاری محصول افزایش یابد.

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی همدان با اشاره به اینکه سازمان دامپزشکی به دنبال تدوین برنامه‌هایی در این زمینه است افزود: نسبت به گذشته پیشرفت‌هایی حاصل شده و واحدهای بسته‌بندی و زنجیره سبز افزایش یافته و کشتارگاه‌ها مجهز شده‌اند، البته این اقدامات در راستای تامین بهداشت، ماندگاری گوشت و افزایش کیفیت بهداشتی مرغ، گوشت و سایر فرآورده‌هاست.

فعالیت 15 واحد بسته‌بندی مرغ و گوشت

سامی از فعالیت 15 واحد بسته‌بندی مرغ و گوشت در استان خبر داد و گفت: به مرور تعداد واحدهای بسته‌بندی در استان افزایش یافته و اگر واحدهای بسته‌بندی پای مرغ و... را هم به این مراکز اضافه کنیم تعداد به 30 مورد می‌رسد.

وی با اشاره به اینکه علاوه بر نظارت دولتی، مسوولان فنی خصوصی و بهداشتی نیز بر واحدها نظارت دارند که تعداد آنها بالغ بر200 نفر بوده و این مسئله در کشور کم‌نظیر است تاکید کرد: خوشبختانه در همدان شاهد حرکت بهداشتی و روبه رشد هستیم.

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی همدان با بیان اینکه سه ناظر بهداشتی، کیفی و شرعی در کشتارگاه‌ها حضور دارند افزود: ناظر بهداشتی دامپزشکی است، در کشورهای اسلامی که محصول کد حلال می‌خورد، ناظر شرعی هم حضور می یابد و ناظر کیفی نیز با شرکت قرارداد می‌بندد و با حضور در کشتارگاه طبق معیارهای کیفی خرید می‌کند.

صادرات دنبه به سلیمانیه

مدیر شرکت گوشت هگمتان واحد «2» نیز با اشاره به صادرات گوشت قرمز به سایر استان‌های کشور اظهار کرد: استان همدان مصرف گوشت بالایی ندارد و به همین دلیل با تولید مازاد گوشت آنها را به خارج از استان صادر می‌کنیم.

عباس نوروزی با بیان اینکه از شرکت هگمتان به عسلویه، فاز «2» و «3» کنگان، پالایشگاه بندرعباس، نفت ستاره و شهرک مروارید خلیج فارس، ساری، پادگان شهدای جوادنیا و تهران گوشت همدان صادر می‌شود گفت: قبلا به کشورهای مجاور نیز صادر می‌شد اما در حال حاضر متوقف شده و به دنبال صادرات دنبه طی هفته آینده به سلیمانیه عراق هستیم که قبلا نیز این محصول به ترکیه و عراق صادر شده است.

وی با اشاره به اینکه روزانه 5 تن مرغ در این واحد تولید می‌شود افزود: کیفیت گوشت همدان بالاست و به همین دلیل صادرات خوبی داریم.

مدیر شرکت گوشت هگمتان واحد «2» با بیان اینکه از شرکت فولاد هرمزگان نماینده‌هایی به همدان می‌آیند و با نظارت کامل گوشت را خرید می‌کنند گفت: شرکت فولاد هرمزگان شرط قرارداد با آشپز را خرید گوشت از شرکت هگمتان می‌داند و همه اینها نشان دهنده کیفیت بالای گوشت همدان است.

وی خاطرنشان کرد: در این شرکت با سود کم گوشت با کیفیت عرضه می‌شود و به همین دلیل مشتریان زیادی داریم.

بازدید از صنایع غذایی مروارید سفید با برند «گلبرگ» و «عصرانه» تولیدکننده سوسیس، کالباس، همبرگر، بسته‌بندی مرغ، گوشت، ماهی، تن ماهی و انواع کنسروهای گوشتی در همدان  از دیگر مراکز بازدید خبرنگاران بود.

 در این بازدید مدیرعامل صنایع غذایی مروارید سفید «گلبرگ» و «عصرانه» با بیان اینکه این مجموعه روزانه 20 تن مرغ قطعه‌بندی می‌شود اظهار کرد: مرغی که شب گذشته کشتار شده در ساعت 5 صبح به این واحد می‌رسد تا مراحل قطعه بندی طی شود.

حمیدرضا پیری با بیان اینکه مرغ دارای تاریخ مصرف که توسط مسوول دامپزشکی بر کشتار آن نظارت شده، وارد این مجموعه می‌شود گفت: در این مرکز با توجه به نیاز بازار مرغ قطعه بندی می‌شود که ران، سینه و دیگر اجزای مرغ را شامل می‌شود.

وی با اشاره به مرغ‌ها برای فروش در فروشگاه‌ها در ظرف‌هایی خاص بسته‌بندی و برخی از این محصولات نیز مزه‌دار می‌شوند افزود: برخی از این  محصولات هم به صورت گرم بسته‌بندی می شود و قسمتی نیز با توجه به مازاد نیاز بازار منجمد شده تا بعداً عرضه شود.

مدیرعامل صنایع غذایی مروارید سفید گلبرگ و عصرانه با بیان اینکه مرغ مصرفی واحد سوسیس و کالباس را هم تامین می‌کنیم گفت: متاسفانه گاهی گفته می‌شود که سوسیس و کالباس از چربی و قسمت‌های اضافی مرغ تهیه می‌شود در حالی که این موضوع در این مرکز واقعیت ندارد.

استفاده از پوست و چربی مرغ در صنعت صابون‌سازی

پیری با بیان اینکه هر ماه 20 تن پوست و چربی مرغ با ریختن گازوئیل روی آن، معدوم‌سازی و به کارخانه صابون‌سازی ارسال می‌شود افزود: در این مرکز حتی یک گرم پوست و چربی مرغ وارد مواد ترکیبی سوسیس و کالباس نمی‌شود.

وی با اشاره به اینکه خمیر مرغ در داخل سوسیس و کالباس استفاده می‌شود گفت: در بخشی از شرکت‌ها مرغ شکم پر با تمام مواد وارد دستگاه می‌شود تا خمیر تولید شود اما در این شرکت پوست، دم، شکم، شش و ... تخلیه می‌شود و تنها از گردن و قفسه سینه خمیر مرغ تهیه می‌شود و بسیار هم سالم است.

مدیرعامل صنایع غذایی مروارید سفید «گلبرگ» و «عصرانه» با بیان اینکه در دنیا از خمیر مرغ برای سوسیس و کالباس استفاده می‌شود و این امر طبیعی است افزود: در تهیه خمیر مرغ اگر شش، ریه و پوست مرغ جدا نشود آن خمیر ناسالم تهیه شده که با آزمایشگاه‌ها نیز موضوع مشخص می‌شود.

وی بیان کرد: تمام محصولات این شرکت دارای استاندارد هستند و پروانه ساخت از دامپزشکی و معاونت غذا و دارو دارند.

پیری با اشاره به اینکه سوسیس و کالباس با برند صنایع غذایی مروارید سفید «گلبرگ» و «عصرانه» به استان‌های مختلف و کمتر به خارج از کشور صادر می‌شود افزود: تقریبا یکصد نفر به صورت مستقیم و آن هم یک شیفته در این مرکز مشغول به کار هستند و در مجموع نیروها که برخی همکاری غیرمستقیم با این مجموعه دارند به 300 نفر می‌رسد.

وی با بیان اینکه با بیان اینکه این مرکز در سال 70 راه‌اندازی شده و خوشبختانه تا به امروز فعال است افزود: راه‌اندازی این مرکز با تولید سوسیس و کالباس آغاز شده اما بعد سالن همبرگر و بسته‌بندی مرغ نیز به آن اضافه شده است.

عدم حمایت مدیران و مشکلات نقدینگی در راه‌اندازی واحدها 

مدیرعامل صنایع غذایی مروارید سفید گلبرگ و عصرانه با بیان اینکه واحد تن ماهی به دلیل مشکلاتی فعلا راه‌اندازی نشده است گفت: عدم حمایت مدیران و مشکلات نقدینگی باعث عدم راه‌اندازی این واحد شده است.

وی با اشاره به اینکه قیمت‌ مرغ با توجه به نوسان قیمت‌ها، روزانه درج می‌شود اما سوسیس و کالباس دو یا سه ماهه یکبار افزود: یکی از برنامه‌های سال‌های اخیر این مرکز افزایش تعداد بازدیدکنندگان بوده که با ادارات صحبت می‌کنیم پرسنل خود را به اینجا بیاورند و از نزدیک با مجموعه آشنا شوند.

پیری با بیان اینکه اکثر بازدیدکنندگان تاکید دارند که چندین سال سوسیس و کالباس مصرف نمی‌کردند اما محصول این واحد را پسندیده و به همین دلیل راغب به مصرف شده‌اند تصریح کرد: نمی‌خواهم بازاریابی کنم و یا از این واحد تعریف بلکه شواهد گویاست و افراد لایقی مجموعه را اداره می‌کنند.

وی با بیان اینکه خوشبختانه در تولید محصولات استانداردها رعایت می‌شود و در این خصوص قصد اغراق ندارم تاکید کرد: یکی از اصول مورد توجه در تولید این است که محصول مورد اطمینانی را خود و دیگران مصرف کنیم.

مدیرعامل صنایع غذایی مروارید سفید گلبرگ و عصرانه با اشاره به اینکه همواره این را در نظر می‌گیریم که خود مصرف کننده هستیم و باید بهترین و با کیفی‌ترین مواد تولید شود افزود: خوشبختانه کیفی‌ترین محصول در این مجموعه تولید می‌شود و مصرف‌کنندگان نگران نباشند.

وی با بیان اینکه در تولید گوشت قرمز و مرغ مشکلاتی وجود دارد گفت: با افزایش قیمت ارز در بازار، گوشتی که 22 هزار تومان برای سویس و کالباس خریداری می‌شد به یکصد هزار تومان رسیده و متاسفانه از این صنعت حمایت نمی‌شود.

پیری با اشاره به اینکه مجبور شدیم در ترکیبات یک درصد گوشت مرغ به جای گوشت قرمز استفاده کنیم افزود: واحد پشتیبانی و جهاد کشاورزی در این زمینه عملکرد خوبی ندارند.

وی با اشاره به اینکه آخرین گوشت خریداری شده از واحد پشتیبانی، تاریخ تولید یک ماه به پایان داشت افزود: این گوشت وارد ایران شد و با اطمینان می‌توان گفت محصولی که با 22 هزار تومان وارد کشور شده بود، کیلویی 60 هزار تومان به ما فروخته شد.

مدیرعامل صنایع غذایی مروارید سفید گلبرگ و عصرانه با انتقاد به این وضعیت تصریح کرد: حمایت از تولید و رونق یعنی اینکه گوشت 22 هزار تومانی یک ماه مانده به اتمام تاریخ، 60 هزار تومان به فروش برسد.

وی تاکید کرد: در این خصوص کلاهبرداری شد و گوشتی که می‌دانستند قرار است آزاد و کیلویی 40 یا 50 هزار تومان شود، به قیمت بالا فروخته شد که ما هم با زحمت بسیار و به سرعت این محصول را در بازار فروختیم تا بیشتر متضرر نشویم.

بی‌کفایتی مسوولان باعث معدوم‌سازی مرغ شد

وی با بیان اینکه  اواخر سال گذشته واحد پشتیبانی 30  تن مرغ منجمد ما را معدوم‌سازی کرد خاطرنشان کرد: در شرایط اقتصادی جامعه 30 تن مرغ یعنی 15 هزار مرغ که اگر بین یک هزار خانوار تقسیم می‌شد 15 عدد مرغ به هر خانوار می‌رسید اما به دلیل بی‌کفایتی مدیران به مرحله معدوم‌سازی رسید.

پیری با بیان اینکه متاسفانه مدیران شهر ما لایق مدیریت نیستند چرا باید محصولی با شرایط نامطلوب و غیر قابل مصرف وارد استان شود افزود: اداره دامپزشکی به وظیفه خود عمل کرد و معدوم سازی صورت گرفت اما مدیری که نتوانست مدیریت کند باید پاسخگو باشد.

وی بیان کرد: سعی می‌کنیم در مناطق پایین شهر که هزاران مشکل وجود دارد و مردم در شرایط بد اقتصادی نمی‌توانند گوشتی مصرف کنند، مرغ و سوسیس و کالباس پخش کنیم افزود: ما جامعه را درک می‌کنیم امیدوارم مدیران نیز به خوبی به وظیفه خود عمل کنند.

 مدیرعامل صنایع غذایی مروارید سفید گلبرگ و عصرانه با بیان اینکه در برخی از استانها تعداد کارخانه سوسیس و کالباس به 15 و 30 مورد می‌رسد اما در همدان سه کارخانه بیشتر نیست و ماهم 30 سال در این حوزه فعالیت داریم گفت: یکی از دلایل عدم افزایش تعداد واحدها در استان سخت‌گیری و درست کار کردن سازمان های نظارتی از جمله دامپزشکی، معاونت غذا و دارو و استاندارد است.

کیفیت بالای کالباس و سوسیس همدان

وی با اشاره به اینکه سخت‌گیری‌ها باعث شده که در راه درست حرکت کنیم و از این مسئله خرسندیم افزود: دلیل تبلیغات منفی روی کارخانه سوسیس و کالباس در کشور این است که در برخی از استان‌ها برخلاف همدان بهداشت و استانداردها آنچنان رعایت نمی‌شود.

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی همدان نیز با بیان اینکه مرغ تازه سه روز تاریخ مصرف دارد و قطعه‌بندی آن 72 ساعت اظهار کرد: در واحدهای قطعه بندی مرغ دامپزشک مقیم نظارت بر بسته‌بندی دارد و بعد از طی مراحلی مرغ لیبل‌گذاری می‌شود.

آرش سامی با بیان اینکه لیبل یا برچسب‌گذاری شناسنامه محصول است گفت: با نصب برچسب اینکه کدام واحد تولید کرده، نحوه تولید، روش نگهداری، توصیه بهداشتی و ایمنی مشخص می‌شود.

وی با اشاره به اینکه برای ورود به این واحد، نظم خاصی وجود دارد که به لباس خاص کارگرها تا برنامه شست‌وشو و ضد عفونی دست می‌توان اشاره کرد افزود: مسوولان این واحد برنامه‌ای تدوین کرده‌اند که علاوه بر اینکه کارگران روزانه و هفتگی ضدعفونی محل و رعایت بهداشت را مدنظر قرار دارند، در هر ساعت هم دست خود را شسته و ضدعفونی می‌کنند.

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی همدان بیان کرد: شستن ساعتی دست با صدای آژیر هشدار داده می‌شود و همه این اقدامات در کیفیت و مطلوب بودن طعم و مزه محصول نهایی موثر است.

معدوم‌سازی 30 تن مرغ غیر قابل مصرف

وی با بیان اینکه اداره دامپزشکی طبق وظیفه خود، موادی که فاسد باشد ضبط و معدوم‌سازی می کند گفت: اواخر سال گذشته 30 تن محموله مرغ خارج از استان تهیه شده بود که در استان متوجه شدیم شرایط مصرف را ندارد و آن را معدوم ساختیم.

وی عنوان کرد: با بازدیدهای سرزده از مرکز صنایع غذایی مروارید سفید «گلبرگ» و «عصرانه» همواره دیده‌ام که اقدامات در راستای تغییرات روبه رشد است، در استان برخی از واحدها با فراغ بال ناظران دامپزشکی را می‌پذیرند و این برای ما افتخار است.

سامی بیان کرد: با بازدید از این دو واحد خوشبختانه هیچ بوی نامطبوعی احساس نشد و این نشان دهنده رعایت بهداشت و کارآمد بودن برنامه‌های شست‌وشو و ضدعفونی است که در نهایت منجر به تولید محصول بهداشتی می‌شود.

وی با اشاره به اینکه در تولید محصولات قطعاً خلأهایی را می‌بینم که آنها را بحرانی تعریف کرده تا برطرف شود افزود: در استان همدان برای نخستین بار در کشور در راستای رعایت بهداشت عمومی سامانه‌ای نظارتی فعال شده که می‌توان واحدهای استان را به لحظه رصد و داده‌ها را دریافت کرد و آمار ارائه داد.

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی همدان با بیان اینکه این سامانه روی تلفن همراه نصب می‌شود و با آن مشخص خواهد شد ناظر مثلا در سبزه میدان و یا در کدام رستوران در حال ثبت اطلاعات است گفت: سوابق واحد، اطلاعات و بخش نامه‌ها در این سامانه قابل رویت است که اداره دامپزشکی استان در راه‌اندازی آن در کشور پیشتاز بوده است.

وی با اشاره به اینکه این سامانه کشوری خواهد شد و چند استان و به ویژه سازمان دامپزشکی قصد راه‌اندازی آن را با الگوگیری از همدان داشته‌‌اند فزود: مواد خام گوشتی فاسد و غیر قابل مصرف زیادی در استان ضبط می‌شود اما از سه سال پیش به دنبال اجرای برنامه‌هایی هستیم که این آمار کاهش پیدا کند و خوشبختانه موثر نیز بوده است.

لاشه‌های گوشت رتبه‌بندی می‌شوند

سامی با بیان اینکه در آینده و در سطح کشور لاشه‌ها باید رتبه‌بندی شوند افزود: به زودی کشتارگاه‌های مرغ رتبه‌بندی می‌شوند و رتبه‌های B، A ، +A خواهند گرفت.

وی با بیان اینکه در کشتارگاه رتبه A+ است، مرغی عرضه می‌شوند که کمتر دستکاری انسان را داشته باشد و شرایط بهداشتی با ضوابط خاص و با ریزه‌کاری اعمال ‌شود افزود: جزئیات کار در آن از دما گرفته تا تکنولوژی متفاوت و طبق استانداردهاست.

 رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی همدان بیان کرد: بهداشت هزینه دارد و کشتارگاهی که رتبه A+ می‌گیرد سرمایه‌گذاری اولیه بالاتری دارد و از طرفی مردم محصولی را با قیمت بیشتری خرید می‌کنند که عمر و ماندگاری بیشتر و سطح بهداشتی بالاتری داشته است.

وی با اشاره به اینکه در کشتارگاه  رتبه A+ از تکنولوژی جدید استفاده می‌شود افزود: به جای اینکه مرغ را در آب بیاندازیم و مرتب نگران دمای آن باشیم با استفاده از تکنولوژی جدید آن را با هوا خنک می‌کنیم.

سامی با بیان اینکه یکی از کشتارگاه‌ها به این سیستم مجهز شده است که به آن خط 2 می‌گویند گفت: بقیه کشتارگاه‌ها به مرور به این سمت خواهند رفت تا دامپزشکی همدان مانند گذشته در کشور پیشتاز باشد.

وی پاسخ به اینکه وقتی سوالی مبنی بر اینکه در هنگام خرید مرغ، قسمت زیادی مواد غیر قابل استفاده نظیر شش در داخل آن باقی می‌ماند که باید دور ریخت، برخی از محصولات نیز پر از خون‌آبه هستند و این بیشتراز 50 گرم است که در وزن مرغ به شمار می‌آیند چه تدابیری برای این اندیشیده شده است؟ افزود: نباید در داخل مرغ آب باشد و اگر دیده شود برخورد تعزیراتی دارد.

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی همدان با اشاره به اینکه میزان آب موجود در بسته‌بندی لاشه مرغ در بازار در حد مجاز است افزود: روش بسته‌بندی موضوع مهمی است، در کشتارگاه‌ها تنها یک نوع کیسه مرغ وجود دارد درصورتی که می تواند در سایزهای مختلف باشد چون مرغ‌ها یک کیلو و 300 گرمی تا 2 کیلو و 400 گرمی هستند.

وی ادامه داد: وقتی برای این محصول در سایزهای مختلف از یک نوع کیسه استفاده شود، برای یکی تنگ و دیگری گشاد می‌شود و ریه هم به صورت معمول جدا نمی‌شود به همین دلیل این کشتارگاه رتبه B خواهد گرفت اما کشتارگاهی که از تکنولوژی روز استفاده کرده که وکیوم و ساکشن می‌کند و کلیه‌ها و نای را می‌کشد و ریه را خارج می‌کند و برگشت آب هم در حد صفر دارد، رتبه بالاتری در نظر گرفته می شود.

سامی بیان کرد: این نوید را می‌دهم که وقتی واحد مرغی رتبه A +را گرفت، چند روز به زمان ماندگاری محصول اضافه شود.

وی با اشاره به اینکه چربی‌های کشتارگاه‌ها در صنعت صابون سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد افزود: اگر کشتارگاه‌ها مجهز شوند، از لحاظ اقتصادی نیز پیشرفت خواهند کرد و اشتغالزایی بیشتری صورت می‌گیرد و به بهداشت نیز کمک می‌کند.


http://hamadankhabar.ir/fa/News/2527/بررسی-وضعیت-بسته-بندی-گوشت-در-همدان-از-زبان-کارشناسان
بستن   چاپ